Mod. Strøm III

Togter til forladte fynske holme

I sommeren 2017 sejlede museumsskibet Rylen endnu en gang en tur rundt om Fyn. Denne gang for at besøg de mange små fynske holme, som i dag er uden fast beboelse. Ombord var kunstnerskipper Jens Bohr, og med sig havde han en lang og skiftende række af forfattere, kunstnere, journalister og videnskabsfolk. Med på et udvalg af øerne var også TV2 Fyn, som retur på farbar havn sendte live-udsendelser på tv om Fyns forladte holme. Deltagerne på sejladsen bidrog til bogudgivelsen Holm og Kalv, som udkom i slutningen af 2018, og for billedkunstnerens vedkommende også en udstilling, der blev vist på Johannes Larsen Museet. Igen var Albani Fonden med sin støtte med til at realisere projektet.

Uddrag af Jens Bohrs tekst i bogen Holm og Kalv:

Med Rylen til ubeboede øer

Øerne rundt om Fyn er talrige, både beboede og ubeboede. Fraflyttede eller beboet på anden vis, andre folk, andet fæ, anden flora. Tiderne skifter, og alting forrykkes. Nogle øer forsvinder, andre opstår. Vandet, der omgiver os alle fjernt eller nært, gnaver af kysterne, flytter rundt på materialet, lægger noget til – trækker noget fra. Havene stiger måske, og vi vil alle på de større øer opleve en tilsvarende skæbne ad åre. Foreløbig dæmmer vi op med vores flittige hænder og maskiner, menneskeværk.

Naturen følger sin egen vej, uden hensyn til hvad vi syntes var bedst. Når man sejler rundt og ser på de småøer, holme og kalve der ligger spredt ud rundt om den fynske kyst, er det meget tydeligt, hvor lidt der skal til, hvor kort tid det tager for havet at spise en ø, nærmest bogstaveligt talt, efterladende en bunke sten, et rev, en lavvandet grund. Andre steder dukker øer op. Smukt er det ligesom livets cyklus, al denne kommen og gåen.

Link til TV2Fyns udsendelse fra Bogense Havn:

https://www.tv2fyn.dk/fyn-live/fynlive-rylen-fortsaetter-sit-kunstnertogt-videre-rundt-om-fyn

Bogen Holm og Kalv kan købes her:

http://www.shop.ostfynsmuseer.dk/produkter/boeger/c-25/c-69